Leteči avto je nesmisel

Zračni mestni ali obmestni osebni prevoz, ki bo zamenjal sedanji cestni, ne bo nikoli uresničena perspektiva, ampak ena tistih idej, na katere bomo čez čas gledali kot na smešnico.Mestni zračni promet po predvidevanju iz leta okoli 1900.

Od prvih filmov v zgodnjih dvajsetih 20. stoletja naprej smo gledali zamisli in predvidevanja o bodočem življenju v mestih. Med predvidevanji tudi zračni promet. Najprej razni baloni z različnimi pogoni od jader, zračnih vesel in podobno, kasneje posebna letala in avtožiro naprave, še kasneje heli avtomobile s posebnimi vijaki in danes avtomobile retro oblik, ki letajo na nekaj, kar nihče niti ne pojasnjuje. Od samih začetkov do danes pa mejo postavljajo zakonitosti, ki so zbrane v znanosti imenovani aerodinamika. Zaradi teh zakonitosti so uspešno letali pionirji letalstva Lilienthal, brata Wright, Bleriot, naš Rusjan in drugi ter pomagali k razvoju same znanosti. Poleg sanj in novih želja pa aerodinamika postavlja določene omejitve pri letalnih napravah, ki jih ne bo mogoče nikoli preseči, razen z odkritji s področja znanstvene fantastike kot so na primer antigravitacija, levitacija ali kaj podobnega.

Kljub novim materialom, novim dognanjem v aerodinamiki in računalniki, ki omogočajo letenje naprav na samih mejah izkoristka aerodinamičnih zakonov, okvirji aerodinamičnih zakonitosti ne dovoljujejo ideje “letečega avta”! Edina znana pogona kakršne koli letalne naprave sta za sedaj letalski ali helikopterski vijak in reaktivni motor in oba sta za nalogo komaj primerna. Osnovna težava je v nujnosti hitrega zračnega toka, preko katerega ustvarjata silo vzgona. Kakršno koli letalno napravo si že omislimo, z njo gre nujno pihanje, močni zračni curki, ki nosijo vse okoli in udarci zvrtinčenega zraka.

K zakonitosti aerodinamike gre tudi zvok, ki je pri močnih vijakih in reaktivnih motorjih, ki so sposobni s tal dvigniti in skozi zrak pognati nekaj tonsko vozilo, zelo neprijetna izkušnja. Zamislite si ob tem kako bi bilo videti parkirišče v bližini nakupovalnega centra, kamor bi se stekale take naprave? Če zastavimo vprašanje kako se najučinkoviteje gibati po mestu ali po okolici po vsakdanjih opravkih, taka naprava vsekakor ni odgovor.

Čeprav so ideje v smeri letalne naprave za vsakdanje potrebe transporta dosegle domiselne rešitve, kot je recimo zelo strokoven in analitičen Airbusov projekt Pop.Up Urban Transport pa je že od daleč videti, da prevoz po zraku ne bo odgovor. Samodejna vozila na magnetnih tirih, ali v vakuumskih ceveh nad ali pod zemljo, ki se bodo lahko cepile prav do vsake hišne številke in se bodo po njih gibala vozila z daleč večjo hitrostjo, kot se lahko giblje letalna naprava skozi zrak, so veliko bolj resna zamisel. Seveda se ob tem poraja vprašanje infrastrukture ampak so odgovor ponudili že do sedaj znani graditelji infrastrukturnih objektov, ki so bili zainteresirani za pridobivanje svojih uporabnikov na področju mobilne telefonije, interneta, trgovine z dostavo na dom, itd.

Pop.Up Urban Transport Airbusov projekt urbanega transporta je sestavljen iz treh modulov. Osnovna kabina, ki je lahko pripeta na letalni ali na cestni modul. Preklopi iz ene v drugo obliko vozila, bi se verjetno izvajala na določenih točkah. V tej obliki pa zračna hitrost ne bi bila kaj višja od hitrosti na cesti.
Pop.Up Urban Transport Airbusov projekt urbanega transporta je sestavljen iz treh modulov. Osnovna kabina, ki je lahko pripeta na letalni ali na cestni modul. Preklopi iz ene v drugo obliko vozila, bi se verjetno izvajala na določenih točkah. V tej obliki pa zračna hitrost ne bi bila kaj višja od hitrosti na cesti.

Leteči avto je nesmisel

Vsaka letalna naprava deluje na principu tretjega Newtonovega zakona. Če eno telo deluje na drugo z neko silo, deluje drugo telo nazaj z nasprotno enako silo. Zakon imenujemo zakon o vzajemnem učinku ali zakon akcije in reakcije. Za leteči avto ali za kako drugo letalno napravo velja, da mora s curkom zraka ali vročih plinov usmerjenih proti tlom, proizvesti tako močno silo, ki premaga silo teže naprave. Pri tem je največja neprijetnost hitrost takega zračnega curka. Iz enačbe spodaj je videti, da je hitrost toka zraka (v) sorazmerna teži vozila (T), torej težje ko je vozilo, hitrejši bo tok zraka in hitrost toka zraka je obratno sorazmerna premeru vijaka (r), torej večji kot je vijak, manjša bo potrebna hitrost toka zraka. Vendar pa je kompromis, ki bi zagotavljal udobno in za okolico nenevarno uporabo letečega avta skoraj nemogoč.

Izračun zgoraj kaže primer vozila s težo 1000 kp in štirimi vijaki s premerom 2m. Gre za kar veliko stvar, saj bi v tlorisu tak avto meril najmanj 5 krat 5 metrov, ob tem pa bi ob štirih potnikih in nekaj tovora, moral na oko tehtati prazen največ 500 kg z vso opremo, motorji, gorivom (baterijo pri električni izvedbi). Na koncu bi veselje še vedno kvaril curek zraka izpod vsakega od štirih vijakov, ki bi dosegal najmanj 118 km/h. Z obzirom, da vijaki ne bi mogli biti kaj prida oddaljeni od tal, kar neprijetna in neudobna zadeva, sploh za urbano uporabo in za sprehajalce in druga vozila v bližini, ki bi jih z veliko hitrostjo škropili delci, ki bi se znašli pod vijaki.

Joby Aviation v članku iz 2015 predstavlja "Joby's wild 12-rotor convertible aircraft for long-range, high-speed, electric VTOL commuting". NIč kaj majna naprava za dva potnika in že na prvi pogled nerodna rešitev mestnega in obmestnega prometa.
Joby Aviation v članku iz 2015 predstavlja “Joby’s wild 12-rotor convertible aircraft for long-range, high-speed, electric VTOL commuting”. NIč kaj majna naprava za dva potnika in že na prvi pogled nerodna rešitev mestnega in obmestnega prometa.

V smeri razmišljanja o letečem avtu je videti, da ne glede na oblikovanje take naprave obstaja osnovna nuja in to je močan curek zraka ali vročih plinov, pospremljenih z močnim vrtinčenjem in hrupom v okolici vozila. Današnji graditelji rišejo zadeve, s katerimi bi se izognili neprijetnim tokovom zraka z večjim številom vijakov z manjšimi premeri, vendar pri tem nagajajo dimenzije takih letalnih naprav, ki z velikim razponom kril prav gotovo ne rešujejo vprašanja udobnega in učinkovitega mestnega ali obmestnega zračnega prevoza.

Ideje in realizacija

Razmišljanja o potovanju po zraku so pripeljala do letalskega potniškega prometa v današnji obliki, čeprav so bile ideje kako bo videti prevoz po zraku zelo drugačne. Ena od idej, ki kljub razvoju ni dobila praktične izvedbe, je bila tudi ideja o letečem osebnem avtomobilu in osebnem zračnem prevozu in se je pojavljala ob vsaki novi tehnološki pridobitvi od leta 1900 naprej. Danes je osebni letalski prevoz kljub visoki tehnologiji omejen na športno letalstvo, ki je še vedno drag šport, ki si ga lahko privošči le manjše število zemljanov.

Letanje po zraku se res zdi privlačnejše potovanje kot po tleh, saj je na videz brez ovir. Vendar na videz, saj mora letenje kot tehnološka rešitev premagovati veliko več in veliko resnejših ovir kot potovanje po tleh. Kakršnokoli letenje vključuje naprave, ki so tehnološko bolj kompleksne, dražje, potrebujejo več energije, zahtevajo več veščine pri upravljanju poleg tega so še bolj občutljive na vremenske razmere in veliko težje jih je vzdrževati.

Osnovni princip letalnih naprav je aerodinamika. Vsaka letalna naprava ne glede na tehnične rešitve, ki jo sestavljajo ima pri svojem delovanju oziroma letenju osnovno razmerje z zrakom oziroma atmosfero. Ne glede ali gre za letalski vijak, krilo, reaktivni motor vedno je za njihovo delovanje potreben zrak, bodisi za dodatek gorivu, bodisi kot nujen medij skozi katerega se letalna naprava giblje. Letalne naprave potrebujejo za pogon več moči po kilogramu teže, kot transport po tleh, saj morajo poleg hitrosti zagotavljati tudi vzgon, torej silo, ki premaguje težo letalne naprave, da ta lahko ostane v zraku. Pri tem pomagajo ali krila ali rotorji, ki zagotavljajo vzgon, vendar morajo pri tem “preseljevati” ogromno maso zraka navzdol in nazaj in tako uporabiti tretji Newtonov zakon akcije in reakcije. Premikanje zraka z veliko hitrostjo pa ni ne enostavno ne poceni.

Letalski motorji morajo biti zato močnejši v primerjavi z avtomobilskimi in imajo zato večjo porabo. Po raziskavi eSvet porabi povprečen slovenski avto 7 l goriva na 100 kilometrov, letalo za tri potnike in pilota (Cessna 172) pri potovalni hitrosti 210 km/h s štirivaljnim boks motorjem Lycoming IO-360 s 180 KM porabi okoli 30 do 35 litrov letalskega goriva z oznako 91/96 (načelno kar podobno gorivu super 95) na uro, pomeni okoli 16 l na 100 kilometrov. Po vseh danes znanih zakonitostih v svetu letalnih naprav je Cesna še vedno “zakon” osebne rabe letala, ki je kompromis med zmogljivostmi, ceno naprave, ceno potovanja in vzdrževanjem.

Vendar za mestni in obmestni promet ni primerna. Še vedno potrebuje letališče, prostor za hrambo in strokovno vzdrževanje. Vse to veliko stane in malo ponuja v primerjavi z vizijo “se usedem, prižgem , skočim do naslednje točke in izstopim”, kar obljubljajo letalne naprave iz novega vala “letajmo namesto vozimo”. Za udobje letanja s takim letalom je poleg tega, da potrebujete letališče, logistiko in vzdrževanje tu še cena – tudi za rabljeno dobro ohranjeno letalo nad 100 tisoč evrov in cena šolanja z dodatnimi tisočaki.

Za letalno napravo kot je helikopter ali letalo je trenutno potrebno pridobiti si dovoljenje oziroma se usposobiti, kar je nekoliko zahtevnejša naloga v primerjavi z avtomobilom. Čeprav tehnologija z umetno inteligenco napreduje tudi na področju poenostavljanja upravljanja s kompleksnejšimi vozili in letalnimi napravami, je potrebno priznati, da je vse skupaj še krepko v povojih in so pričakovanja veliko večja od realizacij.

Ena od težav je tudi udobje transporta. Z avtomobilom se lahko pripeljete do hišne številke, kar je za sedanje letalne naprave nemogoče, ker v kakršni koli obliki potrebujejo kar zajeten prostor za vzletanje in pristajanje in ni videti rešitve, ki bi to spremenila. Iz Novega mesta v Portorož leti omenjena Cessna od 35 do 40 minut, po Google je potrebno od Novega mesta do Portoroža v idealnih pogojih z avtom 1 uro in 55 minut. Polet Cessne je dolg 126 kilometrov in pri tem porabi 20 litrov goriva, avtomobil pa po slovenskem povprečju za 187 kilometrov porabi 13 litrov. S tem, da se z avtomobilom pripeljete od točke A do točke B, v primeru letala pa vas čakata še prevoza iz kraja odhoda na letališče in z letališča do cilja. Dilema?

Leteči avto naj bi reševal težave z oddaljenostjo med začetno točko potovanja in vzletno točko transportne letalne naprave oziroma točko pristanka in ciljno točko potovanja tako, da bi bil sposoben pristajati na strehah hiš ali na njihovih dvoriščih – zelo težko!

Aerodinamični zakoni so trda meja

Današnje smeri razvoja VTOL (vetikal take off and landing)

Leteti hitro, gospodarno, tiho, ekološko in na dolge razdalje je želja proizvajalcev letal in danes so letala po teh pokazateljih dosegla zavidljivo raven. Želje gredo še dlje. Pristati in vzleteti s kar najmanjšo hitrostjo, kar bistveno povečuje varnost, leteti pa kar se da hitro, kar je tržna nujnost. Helikopterji delno zadovoljujejo te želje, saj lahko pristanejo in vzletijo s streh ali vrtov. Vendar imajo tako letala kot helikopterji svoje pomanjkljivosti znotraj svojih zmogljivosti. Letala kljub vsemu potrebujejo pristajalno vzletne steze, tudi najmanjši posebneži potrebujejo vsaj večji travnik in zelo pazljiva ravnanja pri vzletanju in pristajanju.

Helikopterji so priljubljeni po uporabnosti vendar energetsko potratni in počasni, neprimerni za dolga potovanja in prevoze. Torej letalna naprava, ki bi vzletala in pristajala navpično, lebdela, letela zelo počasi kot helikopter in istočasno naprava, ki bi lahko letela hitro, gospodarno in na dolge razdalje kot letalo, so sanje današnjih graditeljev. V praksi je zelo malo realiziranih projektov v smeri takega kompromisa, pa še ti so v lasti ameriške vojske, kjer so določene stvari, kot je gospodarnost, nekoliko manjšega pomena.

Vse to kaže na zahtevnost naloge. Med drugim tudi dejstvo, da glavna posnemovalca ameriške vojaške pa tudi druge tehnologije Rusija in Kitajska, podobnih projektov ne omenjajta. Pa prav gotovo ne zato ker ne bi prišli prav. Po letu 1950 so v Sovjetski Zvezi sicer pričeli s projektom VTOL transportnega letala, ki je imelo poleg helikopterskih rotorjev na koncih kril še vlečna vijaka, ki je kasneje leta 1972 začelo nastajati kot tilt rotor naprava Mi-30. Bil je podoben ameriškemu projektu V-22, doživel sicer nekaj razvoja na risalnih mizah in bi v oborožitev prišel leta 1995, vendar popolnoma zamrl.
Poleg tehničnih skrivnosti, ki jih je bilo potrebno rešiti, so bili ovira gotovo tudi stroški. Za ameriški projekt V-22 je bilo od 1981, ko je ameriško obrambno ministrstvo dalo zeleno luč za razvoj transportnega VTOL letala, namenjeno že več kot 20 milijard dolarjev, za ceno proizvodnje 120 milijonov po kosu. Če prištejemo še stroške vzporednih raziskav, na primer razvoj vadbene tehnologije, posebnih materialov in podobnega, je vsota vrtoglava.

Na Kitajskem, kjer bi stroške morda država v interesu primerjanja vojaške moči z ZDA, še našli, pa so očitno ovire drugje verjetno v tehničnem znanju in izkušnjah. Kljub toku denarja usmerjenega v ameriški projekt, razvoj namreč nikakor ni bil enostaven. Prototipi so res letali že konec osemdesetih, vendar je testno letalo poletelo šele 1997 in skromna serija poskusnih letal je bila nato izročena mornariškemu testnemu centru Naval Air Station Patuxent River v Marylandu. Ko se je leta 2000 zvrstilo nekaj nesreč z žrtvami marincev na krovu, so se končna testiranja in ocena o primernosti letala pomaknila na leto 2005. Septembra istega leta je Pentagon le odobril serijsko proizvodnjo. Minilo je 24 let raziskav, poizkusov, tehničnih novosti in testiranj od naročila.

Kompromis

Kompromis med helikopterjem in letalom seveda pomeni, da se je potrebno odreči nečesa pri helikopterju in nečesa pri letalu in združiti nekaj od obeh. Najuspešnejši projekti v tej smeri kompromisa se niso izognili grenkega spoznanja, da taka naprava sicer oponaša tako helikopter kot letalo, vendar v primerjavi z povprečnimi plovili iz vsake kategorije ne prav dober helikopter in ne prav dobro letalo. Najboljši kompromis vpeljan v uporabo do sedaj, je skupni projekt ameriških družb Bell in Boeing V-22 Osprey Ameriških Zračnih Sil, ki ga skuša v civilne namene prekopirati italijansko ameriška skupina Agusta Westland kot AW 609.Obe zračni plovili nikakor nista zgubi ali zavožena projekta, čeprav ju kritiki zaradi počasnega, dragega razvoja in začetnih težav pri testiranjih včasih radi tako ocenjujejo.

Osprey si je našel nepogrešljivo vlogo transportnega letala ameriške vojske in na terenu bojišč, kjer ni letališč ima z dvakrat višjo hitrostjo ter nekajkrat večjim doletom bistveno prednost pred najboljšimi transportnimi helikopterji podobne nosilnosti (okoli 10t), kot je Boeingov CH-47 Chinook. Odpravili so tudi začetne nevšečnosti, ki so povzročile nekaj nesreč in plovilo po statistiki vojske ZDA postaja varnejše od helikopterjev. Vsekakor gre za koristen vojaški stroj in vrhunski tehnološki dosežek, kar dokazuje novo letalo ameriške vojske Bell V-280 Valor . Za civilno uporabo ameriško italijanskega projekta Agusta Westland pa bodo morali bolj kot na tehnične ovire, rešiti vprašanje gospodarnosti, tako v zvezi z razvojem in proizvodnjo kot uporabo.

V vlogi helikopterja je taka VTOL naprava kot V-22 za spoznanje manj nosilna od helikopterja z enako močjo motorjev, prav tako nekoliko manj okretna pri določenih manevrih in manj varna, saj je oropana glavne zadnje možnosti, ki jo ima helikopter pri odpovedi motorja – možnost avtorotacije. Iz primerjave med V-22 in helikopterjem, Sikorsky CH-53E Super Stallion, je videti, da je pri podobni skupni moči motorjev – dveh pri V-22, ki dajeta 12 300 KM in treh pri CH 53, ki dajo 13 140 KM – helikopter z nosilnostjo 13600 kg v prednosti pred nosilnostjo 9850 kg, ki jo zmore Osprey.

Glavna prednost helikopterja izhaja iz rotorja. Super Stalllion z največjo vzletno težo 33,3 t v zraku drži sedem kraki rotor premera 24 m s površino diska 425 m2, kar pomeni razmerje med težo in površino 78kg/m2. Na drugi strani ima Osprey dva rotorja s premerom 11,6 m in skupno površino 210 m2, ki nosita največjo vzletno težo 27,4 t, kar pomeni 130kg/m2. Manjša obremenitev po površini diska rotorja daje boljše letalne lastnosti, večjo ekonomičnost in manjšo porabo moči za enak tovor. Zato V-22 v načinu helikopterskega poleta ne more konkurirati sodobnim helikopterjem po nosilnosti.

V primerjavi z enako nosilnim letalom V-22 prav tako potrebuje več moči in s tem goriva in ne more dosegati tako visoke optimalne hitrosti poleta. Oropan je tudi varnosti, saj ne premore glavne zadnje možnosti, ki jo ima letalo pri odpovedi motorjev – jadranja.

Helikopterji imajo bolj učinkovite rotorje in letala bolj učinkovita krila od V-22, vendar pa sklenjeni kompromis skozi konstrukcijo V-22, le temu daje prednost pred helikopterjem in pred letalom s pridobitvijo letalnih lastnosti, ki jih helikopterji in letala posamično nimajo.

Razpredelnica spodaj prikazuje razmerja osnovnih podatkov med V-22 in po nosilnosti primerljivima letalom Casa C 295 in helikopterjem CH-47 Chinook.
Razpredelnica spodaj prikazuje razmerja osnovnih podatkov med V-22 in po nosilnosti primerljivima letalom Casa C 295 in helikopterjem CH-47 Chinook.

Videti je, da letalo Casa enak tovor kot Osprey prenese veliko dlje in z bistveno manj močnimi motorji, kar pomeni predvsem gospodarneje. Na drugi strani tudi helikopter Chinook z veliko manj moči v motorjih, naloži več koristnega tovora. V obeh primerih k prednosti pred V-22 prispevata vijaka, ki sta prilagojena prvi letalu in drugi helikopterju. V-22 je zaradi kompromisa vijaka v obeh primerih na slabšem, vendar na račun svoje posebnosti, da je lahko oboje in letalo in helikopter. V primerjavi z letalom V-22 izgubi še nekaj od letalnih lastnosti zaradi manjšega, debelejšega kratkega krila, ki mora biti obenem še nosilec motorjev. Iz tabele je zaznati razliko v površinah kril, zato je Casa v prednosti predvsem po višji potovalni hitrosti, večjem doletu in gospodarnejšimi motorji.

Sprejeti kompromisi pri V-22, ki napravi omogočajo biti in helikopter, ki ne potrebuje dolgih stez za vzletanje in pristajanje in letalo, ki prevaža tovor veliko hitreje in varčnejše od helikopterja, so za sedaj tehnično in finančno težak zalogaj. Čeprav zelo koristen delovni konj za ameriško armado, pa je videti, da v civilni uporabi ne bo našel dela še kmalu. Armada pač manj sprašuje za stroške. Povrhu je gotovo tudi pri tehničnih rešitvah veliko ovir, saj je kompletno rešitev na koncu ponudila le ameriška vojska.
Projekti VTOL letalne naprave so v zagati predvsem zaradi kompromisov, za katere je videti, da jih je sedanja tehnologija le delno uspešno rešila. Gre za tri sklope: vijak, krilo in zagotavljanje stabilnosti.

V nadaljevanju:
Leteči avto je nesmisel II: Glavni kompromisi VTOL letalnih naprav


Viri

    One Reply to “Leteči avto je nesmisel”

    Comments are closed.